Chrysal en Vaselife met bloemen
Anchela met bloemen
Bloemen op tafel in een restaurant
Een prachtig ingepakt boeket

Wat doet chrysal bloemenvoeding?

Als je een mooi boeket hebt gekocht krijg je, bij een goede bloemist, altijd een zakje bloemenvoeding zoals Chrysal of Vaselife mee. Meestal met het advies om de bloemen thuis schuin af te snijden. Veel mensen vragen zich af of het wel echt nut heeft om zo’n zakje te gebruiken. Waar dient het eigenlijk voor? In dit artikel leggen we je uit waarom je zo’n zakje snijbloemenvoeding moet gebruiken.

Waarom hebben bloemen chrysal nodig?

Bloemen hebben een beperkte levensduur. Als je een boeket koopt bij een goede bloemist moeten ze in ieder geval minimaal 5 dagen mooi blijven. Maar ze kunnen ook veel langer meegaan. Zeker als je weet hoe je je bloemen goed verzorgt. Het gebruik van Chrysal of bloemenvoeding is daarin belangrijk. Het verlengt de levensduur van dat mooie boeket wat je net hebt gekocht, waardoor je er langer van kan genieten. Er zijn grofweg twee redenen om Chrysal te gebruiken:

1. Bloemenvoeding voegt voedingsstoffen toe

Bloemen worden van een moederplant afgesneden. Daarmee zijn ze ook afgesneden van de levensader die de bloem via de wortel en de stengels voorziet van water en voedingsstoffen. De organische processen in een bloem hebben onder andere mineralen, glucose en water nodig om bijvoorbeeld van een knop een bloem te maken. Omdat een bloem is afgesneden van de moederplant moet de bloem deze stoffen dus halen uit het vaaswater. Gewoon water uit de kraan is niet voldoende want daar zitten niet de juiste hoeveelheden voedingsstoffen in die een bloem nodig heeft. Als je dus een zakje bloemenvoeding, van bijvoorbeeld Vaselife of Chrysal, gebruikt voeg je precies de juiste verhouding stoffen toe die een bloem nodig heeft.

2. Chrysal verbeterd de opname van vaaswater

Bloemen gaan dood als de organische processen in de bloem stoppen. Vaak komt dat doordat de toevoer van voedingsstoffen stopt of door vervuiling in de bloem. De vaatbundels in de stelen van bloemen verzorgen de aan- en afvoer van water en andere stoffen in een bloem. Als deze vaatbundels vernauwen of zelfs verstopt raken, stopt de aan- en afvoer, en gaat de bloem dood. Daarom zit er in bloemenvoeding stoffen die ervoor zorgen dat de vaatbundels open blijven waardoor voedingstoffen kunnen worden aangevoerd en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.

Hoe je bloemenvoeding gebruikt

Als je een boeket van ons bij URBANBLOOM onze bloemenwinkel op het Javaplein in Amsterdam, of online bloemen koopt zit er altijd een zakje bij. Zo’n zakje is voor minimaal 1 liter water. Let er op dat de verhouding niet sterker wordt dan dat want dat is niet goed voor je bloemen. Als je een vaas hebt waar minder dan een liter in gaat raden we je aan om een schone petfles te vullen met water en daar het zakje in op te lossen. Dan kun je dat restje later, als je het vaaswater verschoont, weer gebruiken.

Als je een wekelijks abonnement met vaas bij ons hebt dan krijg je je boeket aangeleverd in een vaas met water en dan zit er al bloemenvoeding in. Als je een bloemenabonnement zonder vaas hebt dan zit er gewoon een zakje bij.

Meer bloemenstyling ...